loader
Foto

Galerie foto

Expediţii, legende şi mistere

Povestea celui mai vestit pirat din istorie, adevăruri surprinzătoare despre Mata Hari, comerţul cu jad în Triunghiul de Aur, o experienţă unică la Buenos Aires şi o călătorie la Taj Majal - printre subiectele documentarelor săptămânii, la TVR HD.

 

Luni, 10 decembrie, la ora 18:oo, TVR HD şi  TVR1 vor difuza documentarul "Mata Hari: spionul dezbrăcat" (Mata Hari: The Naked Spy, SUA-Olanda, 2017). Realizatori: Susan Wolf şi Machiel Amorison. În rolul lui Mata Hari: Florence Rapati. Vocea lui Mata Hari: Thekla Reuten.

Cu o sută de ani în urmă, Mata Hari era împuşcată de un pluton de execuţie francez, fiind acuzată de spionaj în favoarea Germaniei. A fost ea cu adevărat o spioană periculoasă, ale cărei îndrăzneală şi sexualitate reprezentau o ameninţare la adresa cercurilor conducătoare, sau doar o victimă a climatului de disperare generat de Primul Război Mondial? Dincolo de miturile legate de viaţa ei, noi documente declasificate dezvăluie adevăruri surprinzătoare.

(w882)

De la ora 23:30, e programat pe TVR HD, simultan cu TVR1,  un documentar din seria "Legende şi mistere" (Mystery Files, Regatul Unit, 2009-2011): Captain Kidd. Producător şi regizor Kate Haddock. Povestitor Struan Rodger.

Căpitanul William Kidd este unul dintre cei mai vestiţi piraţi din istorie. Legendele despre iscusinţa şi bogăţiile sale au străbătut secolele, după ce a fost judecat şi executat în 1701. Recent, istoricii s-au polarizat în două tabere: unii care sunt convinşi că a fost acuzat pe nedrept şi ceilalţi care îl consideră un pirat autentic. Studiul evenimentelor ce au dus la moartea lui dezvăluie un complot ce ducea până la rege şi în care era implicată o mare companie a vremii.

Marţi, 11 decembrie, la ora 14:00, putem urmări un documentar din seria 360° Geo despre "Comerţul cu jad în Triunghiul de Aur" (Le commerce du jade dans le Triangle D'or, Franţa-Germania, 2014) pe TVR HD simultan cu TVR2. Mandalay, fosta capitală a statului Myanmar sau Birmania, este centrul internaţional al comerţului cu jad. Peste 10.000 de angrosişti şi şlefuitori trăiesc de pe urma acestui comerţ.

China îşi sporeşte permanent controlul asupra afacerilor cu jad, fiindcă nicăieri nu este mai apreciat jadul decât în China, unde i se atribuie calităţi mistice şi curative de aproape 8.000 de ani. Companiile chinezeşti au autorizaţii guvernamentale ce le dau dreptul să-şi deschidă mine gigantice; şi tot ele pot dicta preţurile. De aceea, micii neguţători locali întâmpină mari dificultăţi în a obţine şi a vinde la un preţ acceptabil jad de bună calitate. Realizator J. Michael Schumacher.

La ora 23:30 este programat un nou episod din "Legende şi mistere" (Mystery Files, Regatul Unit, 2009-2011), ce se difuzează pe TVR HD şi simultan pe TVR1. Episodul 19: Hitler. Producător şi regizor Mark Tiley. Povestitor Struan Rodger. Cum a devenit Hitler un monstru? Cum a ajuns el să aibă atâta putere asupra poporului german? Istoricii sunt de acord asupra faptului că experienţele lui din Primul Război Mondial şi-au pus amprenta asupra deciziilor sale ulterioare. Ce i s-a întâmplat în războiul din tranşee ca să-l determine să intre în politică?

(w882)

Miercuri, 12 decembrie, la ora 14:00, TVR HD şi TVR 2 transmit documentarul "Paris – motociclete de vis" (Paris, blitz motorcycles, Franţa-Germania,2014, seria 360° Geo). Fred şi Hugo au renunţat la slujbele lor confortabile şi s-au dedicat pasiunii lor: repararea motocicletelor vechi şi transformarea lor în unele de vis. Şi-au deschis o mică firmă în Paris şi speră să-şi asigure traiul din arta lor, deci să fabrice anual 15 noi modele pentru clienţii lor. Creaţiile lor sunt un amestec de stiluri şi tehnologii diferite, folosind piese de la modele BMW, Harley Davidson şi de la diverse mărci japoneze, fabricate între anii 1960 - 1990. Realizator Jean-Baptiste Mathieu.

La ora 15:00 se difuzează o ediţie a emisiunii "Locuri, oameni şi comori" despre "Regele de la Apahida". În comuna Apahida, de lânga Cluj-Napoca, au fost descoperite trei morminte princiare. În aceste morminte s-au descoperit nişte piese deosebit de valoroase, care ne spun de fapt povestea celor cărora le-au aparţinut. Şi unul dintre cei îngropaţi aici a fost un important rege gepid (triburi care după anul 450 au controlat populaţia din Transilvania, timp de un secol).

Joi, 13 decembrie, la ora 14:00, continuă seria 360° Geo cu "Buenos Aires - toată lumea dansează tango!" (Buenos Aires, tango pour tous!, Franţa-Germania,2014), pe TVR HD şi simultan pe TVR2. Buenos Aires este un oraş agitat şi tulburător. Dar el este şi un simbol al melancoliei, reflectată în multele localuri de dans şi milonga, unde se dansează tango în fiecare seară.

Cel mai vechi local de dans „Los Laureles” este proprietatea lui Doris Bennan. Aici, seară de seară, se adună o mulţime de oameni: pasionaţi de tango, săraci, artişti veritabili şi legende vii. Îi apropie absenţa succesului comercial, fiindcă sunt foarte rare cazurile celor care s-au îmbogăţit din muzică sau din dans. Realizator German Kral.

Nu ar trebui să ratăm nici documentarul de la ora 23:30, ce se transmite pe TVR HD şi TVR1: "Legende şi mistere" (Mystery Files, Regatul Unit, 2009-2011), episodul 21: Taj Mahal. Producător şi regizor Mark Westcott. Povestitor Struan Rodger. Monumentul Taj Mahal din Agra este una dintre cele mai frumoase clădiri din lume. Renumit pentru simetria lui aproape perfectă, monumentul a fost zidit în secolul al XVII-lea, în doar 12 ani. Taj Mahal-ul este un mausoleu, dar şi cea mai mare construcţie dedicată dragostei, ridicat de împăratul Shah Jahan pentru a adăposti rămăşiţele iubitei sale soţii Mumtaz.

Vineri, 14 decembrie, la ora 14:00,  urmăriţi pe TVR HD şi TVR 2 reportajul din seria 360° Geo "Canada - o femeie în Jandarmeria Regală" (Une femme a la Gendarmerie Royale du Canada, Franţa-Germania, 2014). Cu tunicile lor roşii de ceremonie şi călare pe cai, Mounties - cei 32 de membri ai Poliţiei Călare Regale Canadiene - reprezintă un simbol naţional. Ei îşi prezintă abilităţile de cavalerişti la paradele din zilele de sărbătoare naţională şi în timpul Musical Ride, un turneu anual care durează mai multe luni.

Membrii acestui corp de elită sunt reînnoiţi o dată la 3 ani, locurile sunt foarte râvnite şi nivelul de exigenţă, extrem de ridicat. Odată acceptaţi, noii recruţi au doar 6 luni la dispoziţie ca să-şi perfecţioneze complicatele exerciţii pentru paradă. Realizator Heiko de Groot.

 

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” este Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...